Verbod op verkoop witbuikegels per 1 januari 2024

met 7 reacties

Na jaren strijden om o.a. de verkoop van witbuikegels en tenreks (lijken veel op egels) te verbieden, is Egelbescherming Nederland blij te kunnen melden dat de overheid gekomen is met De huis- en hobbydierenlijst. Deze lijst vervangt de Positieflijst. Op de huis- en hobbydierenlijst staan de zoogdiersoorten die geschikt bevonden zijn om te houden. Deze dieren mag u ook na 1 januari 2024 kopen, houden of verkopen.

De witbuikegels, tenreks en exotische eekhoorns mogen dan ook na 1 januari 2024 niet langer verkocht, verhandeld of gefokt worden. Een goede zaak omdat deze dieren niet geschikt zijn als huisdier. Zij behoeven veel ruimte, speciale verzorging, andere temperaturen e.d. De meeste hobbyisten kunnen dat deze dieren niet geven. Velen komen dan ook uiteindelijk terecht op Markplaats, bij Stichting AAP of worden illegaal gedumpt in de natuur.

Ook de omstandigheden waarin dierenwinkels deze dieren houden en verkopen zijn vaak erbarmelijk. Zo ook het verhaal van Kiki, de witbuikegel uit een winkel in Almere.

Kiki werd enthousiast aangeschaft en mee naar huis genomen. In de dierenwinkel zat het arme dier met een aantal andere witbuikegels in één ruimte en de ontlasting zat aangekoekt aan de pootjes en de huid. Met wat voedingstips mochten de kopers het verder zelf uitzoeken.

De dag erna belde de nieuwe eigenaar Joey ons op omdat het egeltje bevallen was van een drieling en één van de drie er slecht aan toe was. Zij had verwondingen aan de kop en lichaam.

Gewonde jonge dieren kunnen niet bij hun moeder blijven omdat zij deze dan doden ten behoeve van het overleven van de andere jongen. De eigenaar van de plots 4-koppige egelhuishouding heeft dagenlang elke 2 uur geprobeerd de kleine egel te redden. Helaas is het niet gelukt. Zonder de biest van de moeder is het heel erg moeilijk om pasgeboren egeltjes te laten overleven.

De andere twee zijn wel door moederegel geaccepteerd en maken het naar omstandigheden redelijk. De moeder is niet gezond. Ze heeft last van diarree en mijt. Ze heeft daardoor ook weinig voedsel voor haar jongen. Met extra krachtvoer, medische verzorging en vooral veel rust en hygiëne, hopen wij dat dit nest het gaat redden.

Dieren mogen nooit onder deze omstandigheden gehouden worden. Als deze moederegel in de groep was bevallen, zouden de jongen direct gedood zijn door de rest van de groep. Gruwelijk lijden als dieren onder deze omstandigheden moeten leven in afwachting of ze gekocht worden en dan terecht komen bij mensen die weten waar ze aan beginnen.

Witbuikegels leven vooral in de schemer en nacht, hebben een omgevingstemperatuur van 25 graden Celsius nodig en ook veel loopruimte. Omstandigheden die de meeste mensen de witbuikegels niet kunnen of willen geven. Fijn dat met deze lijst in ieder geval de officiële verkoop gestopt kan worden.

Dierenpolitie
Concreet betekent dit dat per 1 januari 2024 de Dierenpolitie (bel 144) ingeschakeld kan worden als witbuikegels of andere exoten aangeboden worden. De inheemse egel, die in Nederland vrij algemeen voorkomt, valt onder de beschermde zoogdieren van Nederland. Deze inheemse soort mag niet gevangen worden, verstoord, gedood of gehouden worden door particulieren. Bij een inheemse egel in nood dient u altijd de hulp van een erkende egelopvang, dierenambulance of de Egelbescherming in te roepen. U mag het dier hier wel voor oppakken en vervoeren.

Zoogdieren die niet op de lijst staan
Er komt een overgangsregeling voor dieren die niet op de lijst staan. Heeft u op 1 januari 2024 een zoogdier dat niet op de lijst staat? Het is belangrijk dat u kunt bewijzen dat u het dier al had. U mag het dier dan houden tot het doodgaat. Deze dieren mag u niet loslaten in de natuur. En vanaf 1 januari 2024 mag u niet meer fokken met soorten die niet op de lijst staan.

Met dank voor de foto’s en het verhaal van Joey.

7 Responses

  1. egel
    | Beantwoorden

    Als witbuikegel eigenaar kan ik zeggen dat ik goed ingelezen ben wat het houden van het beestje inhoud en hier naar eer en geweten hem ook naar verzorg.

    Jammer dat er ook veel gevallen zijn waar mensen niet de juiste informatie hebben of een dier niet serieus genoeg nemen. zoals goudvissen in een vissenkom, hamsters in een verblijf ter grote van een schoenendoos, paarden die de hele dag op stal staan, katten die een hele week alleengelaten worden, honden die te weinig beweging krijgen, een konijn wat als kinderspeelgoed in een bakje word gezet.

    Er moet vanuit mensen gewoon een moreel besef komen dat je verplicht bent goed voor deze dieren te zorgen en je in te lichten. Vervelend dat de jongen die deze egel gekocht had zichzelf niet had ingelicht en de foute signalen niet herkende toen hij het beestje heeft gekocht.

  2. thea van Vugt
    | Beantwoorden

    ik heb de egels gevoerd en doe ik nog .wanneer kan ik daar meestoppen of moet dat de hele winter doorgaan?
    Graag heb ik hierop antwoord

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Thea,

      Wij adviseren om de egels het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water. Tijdens de winterslaap worden vooral jonge egels nogal eens wakker of worden egels verstoord door te vroege tuinwerkzaamheden, hierdoor ontwaken zij en als zij dan geen voedsel vinden (voedsel is pas vanaf eind april/begin mei weer beschikbaar) dan sterven zij alsnog van de honger. Zij kunnen namelijk zonder voedsel niet meer in winterslaap komen.

      Mocht u verder vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op info@egelbescherming.nl.

      Met vriendelijke groet,

      Angeleca (Egelbescherming Nederland)

  3. Daniël
    | Beantwoorden

    Hallo allemaal,

    Ik ben het niet echt eens met bepaalde uitspraken die zijn gedaan in het artikel die hierboven staat vermeld. Ik heb een Witbuikegel als huisdier. Voor dat ik een egel ging kopen heb ik eerst 6 maanden research gedaan over de Witbuikegeltjes. Ik heb dit erg intensief gedaan om hem het beste te kunnen geven wat hij nodig heeft, wat goed voor hem is en wat slecht. Hij heeft een terrarium van 2 meter x 75cm en twee automatische temperatuur regelaars. 4 fans die de lucht in zijn verblijf continu ververst en lampen die ook automatisch aan en uit gaan op de momenten die nodig zijn. Hij heeft een rad en een run disk, voor zijn conditie, en elke 3 weken nieuwe bodem bedekking. Obi (zo heet hij) heeft een arts die gespecialiseerd is in Witbuikegeltjes, hij krijgt zijn levend voer en brokjes van een welbekend goed merk. Ik kan met vol vertrouwen zeggen dat een Witbuikegeltje een super leuk huisdier is en Obi mij ontzettend veel vreugde geeft, ook al is dit in het holst van de nacht. Dus zeggen dat een witbuikegel geen goed huisdier is klopt gewoonweg niet. Het is een groep mensen die niet goede verzorgers zijn en zich niet hebben geïnformeerd over de witbuikegel. Ik heb elke zomer 6 tot 10 buiten egels in de tuin en ook deze dieren komen hier niets te kort want er staat elke dag opnieuw 3 bakjes eten en 3 bakjes water voor hun klaar.

    Bedankt voor het lezen en hopelijk begrijpen jullie mijn standpunt in dit alles.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Daniël,
      We zijn heel blij dat er gelukkig steeds meer mensen zijn die goed voor de egels in de natuur zorgen en beweren niet dat alle eigenaren van exotische egels dat niet zouden doen.
      Wel worden wij regelmatig geconfronteerd met schrijnende gevallen waarbij de witbuikegel in een veel te klein, koud onderkomen gehouden wordt. Vaak één a twee jaar en dan wordt de egel op Marktplaats aangeboden.
      Gelukkig zijn er uitzonderingen, maar ook dan betekent het voor het dier een levenlang opgesloten zitten. Hun natuurlijk gedrag, paren, jongen krijgen, lange tochten maken etc. kunnen zij niet uitvoeren. Een looprad vervangt deze tochten niet en een mens vervangt een mogelijke soortgenoot niet. Bij lang gebruik van deze hulpmiddelen kunnen zelfs de pootjes scheef groeien. Ook hier hebben zijn bij de Egelbescherming Nederland gevallen bekend.

      Stelt u zich eens voor dat u in een ruimte wordt opgesloten met een airco, een loopband. Licht wat aan en uitgaat zonder dat u er invloed op heeft. U de rest van uw leven geen partner ziet of spreekt en altijd hetzelfde voedsel krijgt. Hoe goed u dan ook verzorg wordt en hoe goed de verzorger zich ook verdiept heeft in uw gedrag, uw omgeving zal aanvoelen als een gevangenis.

      Om deze redenen maar vooral omdat teveel mensen zonder kennis van zaken, beginnen aan een witbuikegel die dan wegkwijnt of aangeboden wordt op Marksplaats, staan wij achter het besluit om na 1 januari 2024 het fokken en de verkoop van deze dieren te verbieden.

      Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
      Met vriendelijke groet,
      Jenny Kleve

  4. Anja
    | Beantwoorden

    Hallo, ik lees net uw bericht, want ik zou ook graag egeltjes in mijn tuin hebben ,vorig jaar waren er egels in de buurt, maar dit jaar nog geen een gezien, waarschijnlijk omdat er ratten in de buurt zijn gesignaleerd. Dacht kijk even bij egels en kom ik dit bericht tegen dat het verboden is om de wit buik egels te verkopen of aan te bieden en wat schept mijn verbazing https://www.wellediertotaal.nl/a-43908465/bijzondere-zoogdieren/witbuikegel-atelerix-albiventris-v-a-150/ deze site bied ze gewoon aan.
    Wilde dit toch even laten weten.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste Anja
      Witbuikegels zijn exoten en moeten in een terrarium met warmtelamp gehouden worden. Het houden van witbuikegels zou per 1 januari 2024 verboden worden, maar dat is helaas uitgesteld tot 1 juli 2024. Pas daarna zijn ze in overtreding en kan 144, de dierenpolitie, gebeld worden om dit te melden. Hou deze zaak dus goed in de gaten en meldt het als ze na 1 juli nog steeds witbuikegels aanbieden.

      Met vriendelijk groet Team Egelbescherming Nederland

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *