Het warme weer veroorzaakt een enorm voedsel- en watergebrek in de natuur, waardoor de opvangcentra vol liggen met uitgedroogde en uitgemergelde dieren. Dagelijks worden Egelbescherming en Eekhoornopvang Nederland om advies gevraagd en daarom hebben wij dit hitteplan ontwikkeld.
Veel mensen denken dat bij hete dagen het plaatsen van een schotel water voldoende is om de dieren in de natuur te helpen. Het gebrek aan voedsel is dan net zo hoog als het gebrek aan water. Het is dan ook van groot belang dat voor alle dieren het juiste voedsel wordt aangeboden. Dus de dieren in uw omgeving hebben uw hulp heel hard nodig!
Wat u kunt doen:
- Water voor alle dieren
Waterbakken vullen voor alle dieren. Voor de egels en andere gronddieren zet u de bakken op de grond en voor de vogels en de eekhoorns plaatst u de bakken zo hoog mogelijk, zodat katten er minder goed bij kunnen. Voor insecten kunt u een klein schaaltje water neerzetten met wat suiker en deze opvullen met bijvoorbeeld knikkers of dennenappels zodat ze goed bij het water kunnen zonder te verdrinken. - Egels
Droge kattenbrokken, eventueel aangevuld met wat blikvoer. Let bij het blikvoer wel op dat dit bij heet weer snel bederft. - Eekhoorns
Grove zaadmengsels (bijvoorbeeld pappengaaienvoer), naturel noten en stukjes appel, wortel en komkommer of maïs.
- Vogels
Er zijn grofweg gezegd vier groepen vogels: zaadetende vogels, vruchtenetende vogels en insectenetende vogels en alleseters. Dat betekent dat ook een diversiteit aan voedselbehoefte. Een zaadmengsel, gedroogde insecten en een rozijnenmix. Er zijn heel veel mengsels op de markt verkrijgbaar voor elke diersoort.
Ons advies is om maar zeer beperkt donker brood aan te bieden, wit brood heeft geen voedingswaarde voor vogels. - Dassen en vossen
Pinda’s (ongebrand en ongezwaveld) en vossen waarderen wat hondenvoer. - Insecten
Zij hebben een enorme behoefte aan groene tuinen met inheemse plantensoorten, waar zij hun nectar vandaan kunnen halen.
Gelukkig merken we dat er steeds meer mensen het wildlife van Nederland goed bijvoeren. Dat is geweldig! Voer mee en red ons wildlife!
Vindt u een gewond of ziek dier? Kijk dan voor opvangtips, richtlijnen voor vervoer en alle opvangadressen per diersoort per provincie op: www.toekomstvoordieren.nl.
Foto egel: A. Brand
Foto eekhoorn: Nature photography
4 Responses
Marieke
Waar zet je het voer voor egels neer? Ik snap dat het droog moet staan. Maar als je een egelhuis hebt, moet je het dan erin zetten? Dan zijn ze veilig, maar hoe vul je het voer en water dan bij zonder ze te storen?
En nog een vraag, hoe voorkom je dat er muizen/ratten/marters in het egelhuis komen?
Egelbescherming Nederland
Beste Marieke,
Het voer zet je niet in het egelhuis neer. Dit trekt juist andere dieren naar het egelhuis zodat dat de egel zal verstoren. Het voedsel zet je het liefst 3 meter van het egelhuis weg. Muizen/ratten/marters kan je niet weren, er is nog geen egelvoederhuis gemaakt wat egels wel binnen laat maar andere dieren niet. Maar als er geen voedsel in het egelhuis staat zal het huis minder aantrekkelijk worden voor die dieren als er al een egel in woont.
Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
Team Egelbescherming Nederland
Herman
Vorig zomer heb ik een egelhuis gebouwd omdat er een egel in onze tuin kwam in de hoop dat het egelhuus betrokken zou worden. Gisteren zag ik (nacht camera) dat er twee egels het huisje binnen gingen. Omdat ik ontdekte dat de egels in hun voerbakje poepten vroeg ik me af of het egelhuis af en toe gereinigd moet worden?
Egelbescherming Nederland
Beste Herman,
Een egelhuis hoeft niet vaak schoongemaakt te worden, alleen als het huis erg nat of smerig is van binnen. Voor elk seizoen geldt eigenlijk dat het egelhuis leeg moet staan voordat het schoongemaakt mag worden. Pas als u zeker weet dat er absoluut geen egel meer in woont, kunt u het hok helemaal leeghalen, goed schoonmaken en in de zon laten drogen.
In de winter kunt u een strootje voor de ingang zetten, zodat u weet wanneer de egel ontwaakt is. Maar zolang er een egel in het egelhuis woont, kunt u het huis beter met rust laten. Als u erg twijfelt of het egelhuis überhaupt bewoond is, dan mag u voorzichtig in het egelhuis kijken. U kunt het beste kijken na IJsheiligen (medio mei).
Na het schoonmaken en drogen kunt u het beste direct daarna het hok gelijk weer opmaken, want ook in de zomer en in het najaar is er veel behoefte aan egelhuizen voor zwangere egels, die al snel zullen bevallen van gemiddeld 4 jongen. Nesten van 8-10 jongen zijn sporadisch maar komen ook voor.
U kunt u het egelhuis voorzien van een dikke laag kranten met daarop kurkdroog herfstblad, nooit groenblijvende bladeren gebruiken in verband met het vocht erin. Is dit niet voor handen, dan kunt u het egelhuis voor 2/3 vullen met een mengsel van hooi en stro (50%-50%).
Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
Met vriendelijke groet,
Jenny Kleve