Nieuw-Zeeland problematiek 3 – Van export naar import

met Geen reacties

Op de berichtgeving dat de egels in Nieuw-Zeeland met uitroeien bedreigd worden, wordt terecht emotioneel  gereageerd. Vooral in een land waar de egelpopulatie al jaren onder druk staat en met 75% is afgenomen. Dezelfde situatie geldt voor de landen om ons heen zoals België, Duitsland en ook in Engeland is de populatie drastisch gedaald.

Haal de egels maar naar Nederland toe, breng ze over naar West-Europa, waar ze vandaan komen. Egelbescherming Nederland krijgt veel van deze reacties. Helaas zijn er in West-Europa steeds minder egels omdat er geen leefgebied meer over blijft voor de egels en vele andere diersoorten. Door minder leefgebied ontstaat er ook steeds meer voedselgebrek. Dit is duidelijk te zien bij de voederplekken die wij allemaal voor de egels hebben gecreëerd. Een paar jaar geleden kwamen daar één of twee egels op af die daar hun territorium hadden. Andere egels werden niet gedoogd in dat gebied en werden verjaagd. Nu zijn er waarnemingen van voedselstations waar wel 8 tot 10 volwassen egels samen komen. Gevechten breken uit, vrouwtjes worden te vroeg bevrucht en jongen worden gedood door andere mannetjes omdat ze zelf het vrouwtje willen bevruchten.

Kort gezegd: er is helemaal geen ruimte meer voor meer egels in West-Europa. De oplossing die zo mooi leek, blijkt dus helemaal niet haalbaar. Daarnaast kunnen de dieren uit NZ ziektes overbrengen of juist door “onze” egels besmet worden met iets waar ze niet tegen bestand zijn.

Een ander leefgebied zoeken? Dan zouden wij precies hetzelfde doen als altijd. Ons mengen in de natuur en dieren plaatsen in een gebied waar ze niet thuis horen met alle gevolgen van dien.

Wat erover blijft is het zoeken naar een humane oplossing om de dieren te weren uit deze gebieden. Neem bijvoorbeeld de wijze waarop kauwen met laserlichten verjaagd worden naar een ander gebied als ze in een groep van wel 400-550 kauwen, hun slaapplaats hebben gevonden in een woonwijk. De methode kost tijd, soms wel een jaar maar lijkt goed te werken zonder afschot.

Egelbescherming Nederland heeft inmiddels contact met dierenorganisaties in NZ en met faunadeskundigen om te zoeken naar alternatieven. Iedereen die hier een goede oplossing voor weet wordt uitgenodigd te mailen naar: info@egelbescherming.nl.

Deze mogelijk oplossing is niet alleen in het belang van de egels maar kan misschien ook ingezet worden bij bijvoorbeeld de wasberen in Nederland en andere exoten.

Help dus mee met het zoeken naar een humane oplossing voor een door de mensen veroorzaakt probleem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *