Krantenperikelen in een egelhuis

met Geen reacties

Al jaren werkt Egelbescherming Nederland met een dikke laag kranten op de bodem van egelhuizen. Kranten hebben een fantastische isolerende werking, nemen heel goed vuil en vocht op en drogen bij een goede vochtregulatie ook weer snel op. Het is goedkoop en houdt de bodem van het egelhuis goed schoon. Zodra kranten niet meer opdrogen betekent het dat het vochtgehalte in het egelhuis veel te hoog is en niet op een natuurlijke wijze afgevoerd wordt. Met andere woorden: de luchttoevoer en luchtcirculatie is onvoldoende in dit huis. Dus naast alle goede eigenschappen kunt u ook aan de laag kranten zien of de atmosfeer in een egelhuis wel of niet goed is.

Er zijn twee belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen jaren waar te nemen:

  1. In plaats van koude winters zijn er nu vochtige winters. Een egel kan prima strenge vorst aan, maar vocht is erg schadelijk voor egels. Vocht veroorzaakt met name longproblematiek en schimmelinfecties.
  2. De egel is steeds populairder geworden. Hierdoor zijn er veel egelproducten op de markt gekomen, waaronder helaas vele ongeschikte egelhuizen. Deze huizen voldoen niet aan de minimumeisen die gesteld moeten worden om een goede winterslaap of nestmogelijkheid voor moeder met jongen te bieden. Het gevolg is enorme aantallen egels met longproblematiek en schimmelinfecties die bij de egelopvangcentra binnengebracht worden. Het zijn er zoveel dat de opvangcentra de aantallen rochelende en hoestende egels niet aankunnen.

Kranten hebben dus een isolerende werking en een vochtregulerende werking, mits de lucht en vochtcirculatie voldoende is. Als een egel plast in een egelhuis of door nat een egelhuis binnentreedt, neemt de laag kranten dit vocht op. Bij voldoende luchtcirculatie drogen de egel zowel als de kranten weer op en is er weer sprake van een goede atmosfeer voor de egel. Helaas is de lucht- en vochtregulatie in veel huizen onvoldoende door:

  • De egelhuizen te klein zijn (er ontstaat geen goede luchtstroom).
  • De egelhuizen te laag zijn.
  • De egelhuizen van een verkeerd materiaal gemaakt zijn (bijv. plastic, beton, steen e.d.).
  • Het hout onbehandeld is.
  • Bij rieten manden bijv. plastic aan de bovenkant verwerkt is.
  • Er geen ventilatiegaten tegenover de ingang aangebracht zijn.
  • Etc.

Deze kleine opsomming geeft al aan hoe belangrijk het is om het juiste egelhuis aan te schaffen voor het welzijn van de egel. Begrijpelijk is dat door de hoeveelheid huizen die aangeboden worden (zelfs door gerenommeerde organisaties) het moeilijk is om te weten welk egelhuis geschikt is.

Een veranderende maatschappij betekent ook dat Egelbescherming Nederland continu de eisen moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Hiervoor worden op dit moment egelhuizen ontwikkeld, waarvan de bouwtekening op korte termijn beschikbaar komt. Dit geldt ook voor een verantwoord egel voederhuis. Met Vivara is ook hard gewerkt aan een nieuw ontwerp egelhuis en voederhuis, waarbij wij adviezen hebben gegeven om ook deze ontwerpen zo optimaal mogelijk te krijgen.

De komende maanden zullen wij alle egelhuizen inventariseren en beoordelen. De rapporten zullen per egelhuis gepubliceerd worden op onze website. Egelhuizen die voldoen aan de minimale eisen die wij stellen, zullen wij het nieuwe ontwikkelde Egelkeurmerk toekennen, zodat mensen weten waarom en welk huis geschikt is. Daarnaast zal een uitgebreide brochure verkrijgbaar zijn, waar naast de eisen voor het egelhuis zelf ook aandacht besteed wordt aan de plaatsing, het onderhoud en andere facetten bij het bijvoeren en verzorgen van egels in de tuin.

Heeft u advies nodig over uw egelhuis of egel in de tuin? Voor advies op maat kunt ons mailen op: info@egelbescherming.nl of bellen op: 06 – 188 19 576.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *