Hoe eerder een egel bij een opvangcentrum terecht komt, hoe groter de kans dat de egel gered kan worden.
Vindt u een egel die mogelijk hulp nodig heeft (zie folder 1 Wanneer heeft een egel hulp nodig?) onderneem dan direct actie:

Stap 1 Veilig hanteren/oppakken van egels

Voor het oppakken van een egel kan gebruik gemaakt worden van handschoenen, een oude (hand-)doek, das of welk stuk textiel of desnoods plastic, onderweg voor handen is. Egels zijn zachtaardige, vriendelijke dieren die zelden zullen bijten of uitvallen.

Leg de egel nooit op zijn rug! Deze positie is voor de egel zeer stressgevoelig. Zijn onbeschermde buik zal hij met alle macht proberen te beschermen terwijl hij zich al ziek, zwak en beroerd voelt. Dus altijd oppakken, vervoeren en hanteren met de pootjes naar beneden of liggend op zijn zijde.

Neem de egel altijd mee naar huis. Dierenambulances rijden pas uit als de egel op een adres ondergebracht is. Zij rijden niet uit op basis van informatie dat ergens in een groenstrook ter hoogte van een straatlantaarn, een egel in het gras ligt.

Stap 2 Veilig tijdelijk onderbrengen van egels

Zorg thuis eerst voor een warm onderkomen. Plaats de egel binnenshuis en niet in een koude plastic emmer, wasmand of prullenbak.

Neem een grote, diepe doos goed afsluitbare doos met luchtgaten, bijvoorbeeld een verhuisdoos of een vervoersbox voor dieren.
Plaats op de bodem een laagje kranten en een paar oude handdoeken, een oude wollen trui of een fleecedeken, waar de egel lekker warm op en onder kan liggen. Onderkoeling is één van de grootste gevaren bij zieke, verwonde en verweesde dieren. Laat de handdoek over de egel of jongen heen liggen. Dit vermindert de stress en geeft warmte.

Zorg dat de doos hoog genoeg is, egels kunnen zeer goed klimmen en hebben de neiging om achter radiatoren, kasten en andere nauwe openingen, zich te verschuilen.

Plaats dan een kruik of een plastic fles, gevuld met warm tot heet water, naast de egel. Wikkel de kruik of fles in een handdoek zodat de egel niet tegen het warme rubber of plastic aanligt.

Stap 3 Aanbieden van voedsel en vers water

    Plaats bij de egel in de doos, een klein, laag bakje vers water en een klein schaaltje met:

    • Harde kattenbrokjes 1e keus
    • Natvoer of blikvoer voor katten 1e keus
    • Hondenvoer 2e keus (grote brokken wellen in warm water)

    Egels zijn echte carnivoren (vleeseters) en kattenvoer sluit goed aan bij de fysiologie van de egel. Als de egel een nacht moet overblijven, de winkels zijn al gesloten en de buren hebben geen katten- of hondenvoer in de aanbieding, dan kan in nood het volgende aangeboden worden:

    • Een gekookt ei in stukjes
    • Gekookt of aangebraden kipfilet of vlees (ongekruid en nooit rauw)
    • Rosbief of ander beleg wat naturel dus ook ongekruid is.
    • Inhoud van een blikje tonijn of zalm in water op een schoteltje aanbieden. Indien aangemaakt met olie, eerst het olie afspoelen en dan de vis droogdeppen met een stuk keukenrol.

    Stap 4 Contact opnemen met de dichtstbijzijnde egelopvang

    Neem daarna contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang, zie voor contactgegevens

    Als er geen contact opgenomen kan worden met de dichtstbijzijnde egelopvang, neem dan contact op met de dierenambulance uit uw regio. Google hiervoor op dierenambulance gevolgd door uw woonplaats. Zie stap 6 als u geen contact krijgt met één van deze hulpdiensten.

    DIER IN NOOD MAAR ONBEREIKBAAR

    Indien u een egel in nood ziet maar zelf niet in staat bent het dier te helpen of te bereiken doordat het dier in een te diepe put ligt, op een afgesloten terrein ligt of op een onbereikbare plek vastzit of aan het verdrinken is, bel dan de dierenambulance van uw regio of nationale dierenambulance op 0900 0245. Zij verbinden u dan door met de regionale dierenambulance van de plek waar u zich bevindt

    Indien u geen contact met de dierenambulance krijgt of zij niet in staat zijn te helpen, kunt u contact opnemen met de brandweer op 0900 0904. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar en de centrale verbind u door met de regionale meldkamer. Zij rukken ook uit voor een dier in nood

    DIERENMISHANDELING

    Bij vermeende dierenmishandeling kunt u op maandag tot en met zaterdag tussen acht en half zeven ‘s avonds en op zondag tussen half 10 en half 7 ‘s avonds contact opnemen met meldpunt 144 redt een dier.

    Mocht u de dierenmishandeling opmerken buiten hun openingstijden, neem dan contact op met de politie op 0900 8844. Mocht het om een ernstige acute situatie gaan, bel dan 112.

    Geef nooit melk!

    Dring nooit eten of drinken
    op aan een egel!

    Plaats geen voedsel bij zeer
    jonge, onbehaarde egels,
    die nog blind zijn.

    Stap 5 Het veilig vervoeren van egels.

    Vervoerstips voor het zelf wegbrengen van de egel naar de egelopvang:

    • Baby egels die nog niet behaard zijn en/of de oogjes nog dicht hebben, in handdoeken gewikkeld, altijd warm vervoeren d.m.v. kruik. Bij gebrek aan een kruik eventueel een (kunststof) limonadefles in een handdoek of dikke sok.
    • Ook grotere of volwassen egels warm vervoeren. Let in de zomer wel op de temperatuur in de auto. Stop een keer onderweg om te kijken naar de egel, als het dier plat op zijn buik met de poten wijd ligt, is het te warm, ligt het half opgerold, dan is het goed.
    • Aangezien egels wilde dieren zijn, zijn ze stressgevoelig, daarom is het belangrijk de egel zo rustig mogelijk te vervoeren, de egel moet zo min mogelijk zien of horen. De autoradio het liefst uit of heel zachtjes.
    • Zorg dat de vervoersdoos/box niet te groot is, zodat de egel gaat rollen tijdens het rijden.

    Stap 6 De reguliere hulpdiensten zijn niet bereikbaar.

    Het komt in de avonden en weekenden voor dat de reguliere hulp (egelopvang of dierenambulance) niet bereikbaar is. Indien de egel zwaargewond is en met spoed hulp nodig heeft, contact opnemen met de dichtstbijzijnde dierenarts. In de avonden en de weekenden zal de dierenarts doorverwijzen naar spoedklinieken die vaak in grote steden te vinden zijn. Probeer in dat geval de egel naar deze kliniek te krijgen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen eventueel gemaakte dierenartskosten gedeclareerd worden bij de Egelbescherming Nederland, zodat het dier in ieder geval geholpen kan worden. Als de egel geen spoedeisende hulp nodig lijkt te hebben, ga dan naar stap 7.

    Stap 7 Egel een nacht onderbrengen tot hulpdiensten beschikbaar zijn.

    Het komt regelmatig voor dat een egel een nacht bij de vinder over moet blijven tot de volgende dag als de hulpdiensten weer bereikbaar zijn.

    Voor het overnachten van een egel in huis is het volgende belangrijk:

    • Zorg dat egel niet uit de doos kan ontsnappen, egels kunnen zeer goed klauteren en klimmen
    • Neem een grote ruime hoge doos zodat de egel voldoende bewegingsruimte heeft
    • Plaats de doos binnen in huis waar geen vliegen bij kunnen. De doos nooit buiten plaatsen.
    • Ga nooit zelf dokteren, maar laat dit aan de professionals over.
    • Plaats de doos in een kleine veilige ruimte zoals bijvoorbeeld de badkamer of zelfs in het bad. Mocht de egel dan toch ontsnappen dan is hij makkelijk terug te vinden. Plaatst u de egel in een bad, leg dan wel een paar handdoeken op de bodem want anders is het bad te koud voor de egel na zijn ontsnapping.
    • Plaats voldoende eten en vers water bij de egel. Egels eten meer dan een volwassen kat eet! Zie voederadvies bij stap 3.

    En hoe nu verder

    Door zo betrokken te zijn geweest met het redden van een egeltje in nood, ontstaat de behoefte om te weten hoe het verder met het dier zal gaan. Noteer daarom altijd datum en naam van de dierenambulance en/of egelopvang. Vraag aan de dierenambulance naar welke egelopvang, de egel gebracht wordt.

    Neem zelf, na een paar dagen, contact op met de egelopvang en vraag hoe het met egel gaat. Opvangcentra hebben niet de capaciteit en tijd om mensen zelf na te bellen.

    Samen egels toekomst geven!

    Help ons de egels helpen en wordt donateur voor maar € 2,50 per maand of doe een gift