Egelbescherming Nederland wordt veel benaderd over het bijvoeren van egels en we zien dat er nog steeds veel onduidelijkheid heerst op de vele egelpagina’s op social media.
Om de egels zo verantwoordelijk mogelijk bij te voeren heeft Egelbescherming Nederland de volgende basis richtlijn ontwikkeld:
- Egels zijn carnivoren, vleeseters. Hun fysiologie komt het meeste overeen met katten en daarom sluit het bijvoeren met harde katten- of kittenbrokjes het beste aan bij een volwaardig dieet voor egels. Natuurlijk dient er ook altijd een bakje schoon water ter beschikking te staan.
- Volwassen egels moeten in 7 maanden eten voor een heel jaar en eten dus ook vaak meer dan een volwassen kat. Zorg dat de brokjes de volgende dat nooit op zijn, dan weet u zeker dat u genoeg geeft.
- Met het aanbieden van kattenbrokjes biedt u de egel dus eigenlijk alles aan wat een egel nodig heeft. Verder heeft de egel in principe niks nodig.
- We zien dat mensen heel vaak toch andere dingen willen toevoegen. Dit varieert van bakken havermout tot en met de restanten van Chinese maaltijden aan toe, onder het mom beter iets bijvoeren dan dat ze niets krijgen.
- Vooral het aanbieden van restanten fast food kan met name de gezondheid van de jonge egels schaden. Omdat er ook vaak melkproducten, suiker en zout in kant- en klaar voedsel verwerkt zitten.
- Harde egelbrokjes helpt bij het schoonhouden van het gebit en uitsluitend bij het hebben van zeer jonge egels, die nog bij de moeder rondlopen, raden wij aan om daarnaast gewelde brokjes in water aan te bieden. Met 6 weken kunnen zij prima harde brokjes verwerken.
Hoe zit het dan met speciaal egelvoer?
Er zijn vele soorten zogenaamd specifiek egelvoer op de markt gebracht. Voor de kwaliteit van egelvoer bestaat geen enkele richtlijn, waardoor er veel toevoegingen in zitten die geen enkele toegevoegde waarde hebben voor de conditie of gezondheid van de egel. Het bevat vele componenten die niet geschikt zijn voor egels, zoals pinda’s, meelwormen, mais en dergelijke. Dit zogenaamde egelvoer is vaak erg kostbaar, terwijl kattenbrokjes wel een uitgebalanceerd dieet voor egels vormt en vaak ook goedkoper is.
Welk kattenbrokjes zijn dan het beste?
Het uitgangspunt is dat de kattenbrokjes met een zo hoog mogelijk vleesgehalte en zo min mogelijk zout en lactose het beste gegeven kan worden. Natuurlijk zit ook aan kattenvoer een prijskaartje. Hoe goedkoper het voer, hoe minder vlees erin zit en hoe meer toevoegingen zoals extra zout en suiker.
Op de volgende pagina staat een mooi overzicht van de diverse merken, prijsklassen en de samenstellingen van de kattenbrokjes (waarbij de kolom met het eiwit gehalte aangezet kan worden) die de keuze gemakkelijker maken: KLIK HIER
Dit alles maakt het dus eigenlijk vrij simpel om egels op een eenvoudige verantwoorde wijze goed bij te voeren. Hierdoor helpen wij de algehele conditie van de egel op peil te houden die door de aantasting van het leefgebied en het voedselaanbod sterk achteruit is gegaan.
Heeft u vragen, dan kunt u ons altijd mailen: info@egelbescherming.nl.
2 Responses
Margot Maat
Jullie verwijzen voor het overzicht van kattenbrokken die het beste zijn voor egels naar een privé pagina op Facebook. Dan moet je eerst lid worden om het te kunnen zien. Waarom hier niet gewoon de lijst publiceren?
Egelbescherming Nederland
Beste Margot,
Dank voor je bericht. Het eerder genoemde overzicht is inmiddels ook niet meer op deze groep in te zien, maar verwijderd door de vorige beheerders. Inmiddels hebben wij een nieuwe link geplaatst. Wij mogen alleen verwijzen naar dit soort teksten van anderen en niet publiceren.
Mvg |Team EBN