Egels in de sneeuw of egels die overdag zichtbaar zijn, hebben altijd hulp nodig van een professionele egelopvang. Deze te kleine en magere egel gaat een winter niet overleven en heeft dus ook hulp nodig. Daarnaast zal een egelopvang vaak vragen om de egel te wegen.
Veel mensen vragen zich op dit moment af of alle egels al in winterslaap zijn. De meeste volwassen egels die de kans hebben gehad om voldoende op gewicht te komen zijn nu in winterslaap. De jonge egels daarentegen, zijn vaak nog te klein en te mager om überhaupt in winterslaap te kunnen gaan.
In de natuur is het voedselaanbod bijna geheel weggevallen. Deze vooral jonge egels zijn dus volledig afhankelijk van het voedselaanbod van de mens. Soms denken mensen dat zij egels wakker houden door voedsel te blijven aanbieden. Dat is een fabel. Egels (zelfs in een verwarmde opvang) gaan in winterslaap zodra ze voldoende vetlagen opgebouwd hebben en hun lichaam een seintje geeft dat ze klaar voor de winterslaap zijn.
Egelbescherming Nederland raadt zelfs aan om de hele winter door kattenbrokjes aan te blijven bieden. Zorg dus ook als er niet meer van gegeten wordt, dat er altijd voedsel aangeboden wordt. Vooral jonge egels willen nog wel eens wakker worden en als zij dan geen voedsel vinden, sterven zij alsnog. Zorg wel dat de kattenbrokjes droog staan en ververs ze eens in de zoveel weken. De vogels zijn erg blij met de oude brokjes! Bedenk dat wij al ruim 120 jaar lang gewend zijn aan het bijvoeren van vogels.
De winterslaap van egels duurde oorspronkelijk tot begin mei. Ijsheiligen was meestal het moment waarop de meeste egels ontwaakt waren. Door de klimaatverandering merken wij dat egels vaker vroeger uit de winterslaap ontwaken. Dat is dus tegen de natuur in omdat het voedselaanbod dan nog steeds onvoldoende is. Bijvoeren van egels is daardoor noodzakelijk geworden in plaats van een extra ondersteuning.
Het is erg bijzonder om te merken dat zoveel mensen zich het lot van de egels aantrekken en de egels massaal bijvoeren!
Foto: M. Ros
Geef een reactie