Egels kunnen op allerlei manieren gewond raken. Bijvoorbeeld doordat ze verstrikt raken in iets en zij zich losrukken met wonden tot gevolg, ze worden aangereden of worden geraakt bij het omzetten van een compostbak door de schop of de giek.
Als u een egel vindt met een open wond met bloed moet deze altijd zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde egelopvang gebracht worden: https://www.egelbescherming.nl/dier-in-nood/adreslijst-egelopvangcentra/
Ook als u een egel met wond en korst tegenkomt is het raadzaam deze bij een egelopvang te brengen. Onder de korst broedt vaak nog een ontsteking en als deze openbreekt zullen vliegen er eitjes in leggen met alle ellende tot gevolg.
Een van de symptomen van de Egelziekte 2020 zijn verwondingen aan vooral de kop en poten. Ook deze egels hebben direct hulp nodig. Veel mensen maken zich zorgen over de besmettelijkheid van de Egelziekte 2020, voor zichzelf en voor hun huisdieren. Ook dit jaar is de Egelziekte alweer volop actief in België en het zuiden van Nederland. Hoewel Egelbescherming Nederland altijd adviseert zo hygiënisch mogelijk met zieke en gewonde dieren uit de natuur om te gaan, zijn er gelukkig tot op heden nog geen besmettingen bekend van egel op mens of op andere diersoorten.
Zelfs voor de ervaren egelspecialist is de Egelziekte 2020 moeilijk vast te stellen. Behalve als deze in een ver gevorderd stadium verkeert. Zelfs dan spreken we nog steeds over dat deze egel vermoedelijk met de Egelziekte 2020 is geïnfecteerd. Want alleen pathologisch onderzoek kan dat met zekerheid vaststellen.
Voor het veilig oppakken, opvangen en vervoeren van een gewond of ziek dier hebben wij de Wildlife Transport Rescue Kit ontwikkeld. Meer informatie vindt u op: https://www.egelbescherming.nl/product/wildlife-transport-rescue-kit/
Foto gemaakt door: J. van Wegen
Geef een reactie