Ijsheiligen zijn volgens de volksweerkunde de laatste dagen waarop nog nachtvorst kan voorkomen. Met de klimaatveranderingen is dat onzeker aan het worden, maar dit is wel het moment waarop bijna alle egels uit hun winterslaap zijn gekomen.
Veel mensen denken ook dat in het voorjaar de jonge egels geboren worden. Dat is voor egels veel te vroeg, omdat de meeste egels nu pas uit hun winterslaap komen. Ze hebben een behoorlijke tijd nodig om weer aan te sterken, voordat de mannetjes op zoek kunnen gaan naar de vrouwtjes. In het zuiden van Nederland worden de meeste egels vanaf juni geboren en in het midden en noorden van Nederland pas vanaf augustus.
Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op en dat komt ook weer voort uit de klimaatsveranderingen en het gebrek aan voedsel. Eigenlijk zijn egels solitair levende dieren die noodgedwongen door voedselgebrek nu bijeenkomen. Hierdoor breken onderlinge gevechten uit, maar kunnen vrouwtjes ook eerder worden bevrucht dan als ze hun eigen territorium zouden aanhouden.
Toch blijft Egelbescherming Nederland oproepen om de egels hele jaar door te blijven bijvoeren met kattenbrokjes, blikvoer voor katten en vers water, eventueel aangevuld met wat speciaal egelvoer. Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op: info@egelbescherming.nl.
Geef een reactie