Mooi plaatje, maar foute boel!

met Geen reacties
Egelbescherming Nederland wordt veel benaderd voor advies, wij proberen om iedereen persoonlijk advies op maat te geven, want elke situatie is anders.

Wat kunt u het beste doen voor een egel in uw omgeving als er een dik pak sneeuw ligt en het –10 graden is?

Egels houden een winterslaap omdat er onvoldoende voedsel is om te overleven in de winter. De winterslaap kan vanaf november tot eind april/begin mei duren. Egels kunnen tegen extreme kou, mits ze voldoende op gewicht zijn. Zij bouwen twee vetlagen op. De ene vetlaag om in winterslaap te kunnen gaan en er weer uit te komen, de andere vetlaag om tijdens de winterslaap op te kunnen teren. Mensen horen dat de extreme kou eraan komt, maar egels voelen dat van tevoren al aan, zodat ze hopelijk op tijd in winterslaap kunnen gaan.

De egels die u dus de komende dagen ziet, hebben uw hulp nodig!
  • Voert u de egel altijd al bij en weet u dat de egel deze plek goed kan vinden? En ziet u de egel niet in de sneeuw rondlopen?Dan mag u de egel met rust laten.
  • Voldoet uw omgeving niet aan deze eisen en ziet u toch een egel rondlopen, dan graag de egel oppakken. Vervolgens stopt u de egel in een grote goed afsluitbare doos met luchtgaten. Op de bodem legt u een laagje kranten en als beschutting kunt een paar oude handdoeken over en naast de egel leggen.

    Daarna neemt u contact op met de dichtstbijzijnde egelopvang of de dierenambulance in uw regio. Voor adressen zie onze website: www.egelbescherming.nl.

Blijf voedsel aanbieden in de vorm van droge kattenbrokjes en vers water. Plaats de brokjes op een droge plek, dan blijven ze erg lang goed.

Het wordt heel erg koud en er is een behoorlijke laag sneeuw verwacht. Vergeet de andere dieren niet!
Door de sneeuw zijn ze volledig afgesloten van elke vorm van natuurlijk voedsel. Vaak zijn voorraden minder goed bereikbaar dus bijvoeren op de sneeuw en goed zichtbaar is nu van levensbelang. Nog beter is het voedsel onder een afdak of andere droge plek aan te bieden. Hygiëne is zeer belangrijk bij het aanbieden van voedsel.
Eekhoorns maken zich al op voor hun eerste worp, dus er zijn ook al veel zwangere eekhoorns. Zorg dat voederplekken extra gevuld zijn met grove zaadmengsels, naturel noten en leg stukjes appel, wortel en komkommer voor ze neer.
Vogels moeten de hele dag kunnen eten om zich warm te houden. Door hun hoge lichaamstemperatuur van rond de 40 graden koelen ze snel af in de winter. Verwen ze dus extra met vetbollen, zaden, vruchten, rozijnen maar gooi brood niet weg. Want dat lusten vogels ook graag.

Dassen zijn dol op pinda’s (ongebrand en ongezwaveld) en vossen waarderen wat hondenvoer.

Vindt u een gewond of ziek dier? Kijk dan voor opvangtips, richtlijnen voor vervoer en alle opvangadressen per diersoort per provincie op: www.toekomstvoordieren.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *