10 november 2021: Nationale Boomfeestdag

met 2 reacties

Bomen zijn ook voor egels heel erg belangrijk! De verkleurde herfstbladeren vormen perfect nestmateriaal voor een overwinteringsverblijf voor egels. Een egelhuis met een dikke laag kranten op de bodem en verder ¾ gevuld met kurkdroog herfstblad vormt de beste basis voor een goed overwinteringsverblijf.

Ons advies is dan ook om (met de kinderen) een paar vuilniszakken vol met herfstbladeren te verzamelen. Hierbij de volgende tips:

  1. Zijn de bladeren nog te nat? Laat ze dan eerst in een schuur of op een zolder heel goed drogen. Want vochtig blad is uit den boze.
  2. Haal geen blad weg uit borders, maar gebruik vooral het blad wat op grasvelden en stoepen ligt, want de egels in de natuur hebben ook het blad nodig wat in de groenstroken van de gemeente ligt.
  3. Als een egel het egelhuis bewoont, zul je zien dat de bladeren snel slinken. Dus zorg voor een goede voorraad droog blad.
  4. Gebruik uitsluitend de verkleurde bladeren. Groenblijvende bladeren houden vocht vast en zijn dus niet geschikt.
  5. Zet nooit voedsel in een nachtverblijf omdat dat ook andere dieren aantrekt en de egel in de winterslaap zou kunnen verstoren.

Bij Egelbescherming Nederland krijgen we veel vragen binnen of de egels al in winterslaap zijn. Zoals gewoonlijk is daar niet een antwoord op te geven.

Mannetjesegels hebben na de jacht op de vrouwtjes tijd genoeg gehad om weer flink bij te eten en kunnen zodra het koud wordt al in november in winterslaap gaan.
De moederegels daarentegen hebben na een draagtijd van 5 weken en het grootbrengen van de egels van rond de 8 weken veel tijd nodig om hun vetlagen weer op te bouwen. Het lichaam van de egel geeft een signaal af als de reserves weer op peil zijn, zodat de egel weet dat zij in winterslaap kan gaan. Voor de vrouwtjes geldt dat dit meestal in december/januari is.
Voor de jonge egels is het nog moeilijker om op tijd voldoende vetreserves op te bouwen en als er geen voedsel voorhanden is, zullen zij de winter ook niet overleven.

Veel mensen denken dat als ze stoppen met bijvoeren, de egels in winterslaap zullen gaan. Dat is een fabel. De egel gaat in winterslaap als het lichaam aangeeft dat de vetreserves op orde zijn. Bij hele zachte winters is het voor jonge egels nog moeilijker om in winterslaap te gaan en zij blijven soms wel tot maart rondlopen. Het hele jaar bijvoeren van egels is dan ook van het grootste belang.

2 Responses

  1. j.wessel
    | Beantwoorden

    Hallo,
    Ik heb het idee dat gemeenten niet goed voorgelicht zijn over het leven van egels. Gemeentewerkers leggen eerst een hoop met bladeren aan, om het daarna weg te halen (dagen later soms). Misschien zit er een egel in? Ook zuigen ze deze hopen soms op. Met alle gevolgen van dien als er een egel in zit. Kunt u als stichting nou niet alle gemeenten eens mailen dat ze het anders moeten aanpakken? Ik denk dat ze de hopen bladeren beter in de (dichte) struikgewassen kunnen deponeren. Daar zitten de egels ook graag en worden ze niet lastig gevallen.

    • Egelbescherming Nederland
      | Beantwoorden

      Beste J. Wessel,

      Dank voor uw bericht. Wij onderschrijven de problematiek die u beschrijft, maar helaas is het sturen van een mail naar alle gemeenten toe niet afdoende om gemeenten anders om te laten gaan met hun Groenbeheer. Wij werken al met een aantal gemeentes en provincies samen om deze natuurlijker om te laten gaan met aandacht en zorg voor de dieren die daar leven. Dit zijn de gemeenten die daar open voor staan en zelfs dan is het een lange bureaucratische weg om veranderingen in het beleid door te voeren. Met de resultaten van deze proefprojecten zullen wij t.z.t. een algemeen advies voor gemeenten en provincies opstellen.

      Wij adviseren betrokken burgers zelf bij de gemeente aan te kloppen omdat burgers stemmen opleveren en die vaak het meeste resultaat kunnen behalen. Vooral als ze de pers daarbij inschakelen.

      Mocht u andere vragen hebben, dan kunt u ons altijd mailen op info@egelbescherming.nl.

      Met vriendelijke groet,

      Jenny Kleve

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *